Därför ska du välja chevronparkett

Chevronparkett, eller fransk parkett som det också heter, är ett lite mer exklusivt golv som höjer värdet på din bostad. Här kommer några användbara tips.

Chevronparkett liknar fiskbensparkett men parkettstavarna är i stället snedsågade och möts i en spets. Det ger golvet ett lite mer karaktäristiskt och exklusivt utseende. Golvtypen har flera hundra år på nacken och härstammar från franska slott. I Sverige började man lägga chevronparkett först för ungefär tio år sedan.

Det är ett tidlöst golv som passar till både äldre och mer modern arkitektur. Chevron görs av massivt trä vilket innebär att golvet går att slipa om när det blir slitet. På så vis har golvtypen också väldigt lång livslängd. Men för att golvet ska hålla sig snyggt så länge som möjligt måste man ge det en skyddande ytbehandling.

Lack, vax och olja är det man brukar behandla ett chevrongolv med. Man kan även påverka golvets utseende med hjälp av ytbehandlingen. Man kan exempelvis få golvet att se mörkare eller ljusare ut med hjälp av pigmenterad olja eller vax. 

Ska man välja en mörk eller ljus chevronparkett?

Vill man lägga in en chevronparkett brukar det bli snyggast om man väljer ett träslag eller ytbehandling som passar med inredningen och hur rummet används. Ett lite mörkare golv framhäver inredningen snyggt och ger ett mer exklusivt intryck. Men ett mörkt golv får även rummet att se lite mindre ut än vad det är. 

En ljusare chevronparkett får i stället rummet att se större ut samtidigt som det vackra mönstret ändå sticker ut. Chevronparkett passar extra fint i ett vardagsrum eller större salong men går även att lägga i ett kök. Men då är det viktigt att man väljer en mer skyddande ytbehandling som exempelvis vax. Detta för att golvet inte får fläckar av matspill och väta.

Hur mycket det kostar att lägga in en chevron beror på rumsstorlekar och vilket träslag och vilken ytbehandling man väljer. Det bästa är att besöka en golvbutik med ett lite större utbud av olika typer av trägolv och be om en offert. Då kan man även få hjälp att hitta rätt typ av chevron och även låna hem golvprover.

Mer information om chevronparkett kan du hitta på webbsida: parwood.se